Δράσεις προετοιμασίας, ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης που διοργανώνονται από το σχολείο και απευθύνονται
στους/στις εκπαιδευτικούς, τους γονείς (ντόπιων και προσφύγων) και τους σχετιζόμενους φορείς και τα μέλη της
τοπικής κοινότητας για την υποδοχή προσφύγων.
Να προετοιμαστεί κατάλληλα και επαρκώς η σχολική κοινότητα (διεύθυνση, εκπαιδευτικοί & γονείς) για την υποδοχή των μαθητών/τριών προσφύγων.
- αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες πρόσφυγες,
- είναι ενήμεροι για τους τόπους καταγωγής, την γλώσσα/γλώσσες ομιλίας, τις συνθήκες μετακίνησης από αυτούς, τις παρούσες συνθήκες διαβίωσης, το επίπεδο γραμματισμού κ.ά. των μαθητών/τριών προσφύγων,
- σχεδιάζουν και εφαρμόζουν δράσεις υποδοχής και συμπερίληψης των μαθητών/τριών προσφύγων και των οικογενειών τους,
- διευκολύνουν τους πρόσφυγες (μαθητές/τριες και γονείς) στην διαδικασία προσαρμογής στο νέο περιβάλλον.
Oι γονείς να:
- αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες πρόσφυγες,
- συνεισφέρουν στην υποδοχή των προσφύγων (μαθητών/τριών και γονεών) στην σχολική κοινότητα,
- διευκολύνουν τους πρόσφυγες (μαθητές/τριες και γονείς) στην διαδικασία προσαρμογής στο νέο περιβάλλον.
Οι γονείς των μαθητών/τριών προσφύγων να
- ευπρόσδεκτοι/ες,
- ότι είναι μέρος της σχολικής κοινότητας,
- να συμμετέχουν όσο μπορούν ενεργά στη λειτουργία της σχολικής κοινότητας.
Βήματα δραστηριότητας
- Ο/η διευθυντής/ντρια με μια ομάδα εκπαιδευτικών επικοινωνούν με τον/την συντονιστή/στρια εκπαίδευσης προσφύγων και ενημερώνονται για το προφίλ των μαθητών/τριών προσφύγων στην περιοχή τους.
- Ο/η διευθυντής/ντρια ενημερώνει τον σύλλογο διδασκόντων για το προφίλ των μαθητών/τριών προσφύγων και των οικογενειών τους. Ο σύλλογος αποφασίζει και οργανώνει μια επιμόρφωση/ένα επιμορφωτικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης σε θέματα προσφύγων. (Ενδεικτικές προτάσεις: Δραστηριότητα: «Δεν ήρθα, έφυγα» ή «Πρόσφυγας – Γιατί βρίσκεται εδώ;» ή «Το σχολείο «Ελπίδα») Ο σύλλογος ορίζει μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών/συντονιστών των δράσεων καλωσορίσματος.
- Η ομάδα σε συνεργασία με όλο τον σύλλογο σχεδιάζει και οργανώνει τα επόμενα βήματα ως την έλευση των μαθητών/τριών προσφύγων. Ο σύλλογος υλοποιεί τις δράσεις τηρώντας το χρονοδιάγραμμα. (Ενδεικτικές προτάσεις: Δραστηριότητες «Δημιουργία και μετάφραση επιγραφών πινακίδων, κανόνων» ή/και «Δημιουργία Σχεδίου Δράσης»).
- Ο/η διευθυντής/ντρια και η ομάδα συντονισμού δράσεων καλεί τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών και τους ενημερώνει για τους/τις μαθητές/τριες πρόσφυγες και τις δράσεις που πρόκειται να κάνει το σχολείο. Επιπρόσθετα, μπορεί να διοργανωθεί από την ομάδα συντονισμού των εκπαιδευτικών εργαστήριο ευαισθητοποίησης γονέων. (Ενδεικτικές προτάσεις: Δραστηριότητα: «Δεν ήρθα, έφυγα» ή «Δέκα δάχτυλα» ή «Πρόσφυγας – Γιατί βρίσκεται εδώ;»)
- Ο/η διευθυντής/ντρια και η ομάδα συντονισμού δράσεων καλεί τους γονείς πρόσφυγες και τους ενημερώνει για τα πρακτικά θέματα του σχολείου, για τις δράσεις που πρόκειται να κάνει το σχολείο σχετικά. Από την συνεργασία με τον/τη ΣΕΠ καλούνται οι γονείς και προβλέπεται η παρουσία διερμηνέων αν χρειάζεται στις ομιλούσες γλώσσες των γονέων.
Αποτίμηση
Αναστοχαστική συζήτηση στην ομάδα συντονισμού δράσεων και στο σύλλογο σχετικά με τις δράσεις υποδοχής των μαθητών/τριών προσφύγων – αποτίμηση και σχεδιασμός επόμενων βημάτων.
Διάρκεια: 4 εβδομάδες
Υλικά – πηγές:
Επικοινωνία με ΣΕΠ:https://kmaked.pde.sch.gr/site/index.php/ekpaideusi-prosfigon
Επιστροφή στην αρχική αναζήτηση