Δέκα δάχτυλα

H κοινότητα του σχολείου (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, διευθυντής) θα μπορέσει να αναστοχαστεί και να προβληματιστεί για τις απώλειες και τις στερήσεις των παιδιών προσφύγων με σκοπό να βρει τρόπους να τις μετριάσουν και να τους ξαναδώσει κάποια από αυτά που έχουν στερηθεί.

Βήματα δραστηριότητας

  1. Σε ένα χαρτί Α4, κάθε άτομο που συμμετέχει ζωγραφίζει το περίγραμμα από τις δύο παλάμες του και στη συνέχεια το κόβει γύρω από τα δάχτυλα (βλ. εικόνα από πάνω).
  2. Γράφει στο κάθε δάχτυλο από μια λέξη που του έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη «παιδί».
  3. Κλείνουν τα μάτια και ακούν τη διήγηση της επιμορφώτριας/τη για μια καθημερινή μέρα στο σχολείο.
  4. Στην ολομέλεια διαβάζονται όλες οι λέξεις  οι οποίες καταγράφονται σε χαρτί σεμιναρίου ή στον πίνακα.
  5. Διαβάζουν και συζητούν όσα έγραψαν.
  6. Στη συνέχεια ζητείται να σκεφτούν το παιδί-πρόσφυγα και να «τσακίσουν» τα δάχτυλα με τις λέξεις που δεν ταιριάζουν/δεν ισχύουν. Στην ολομέλεια δείχνουν τα «τσακισμένα δάχτυλα» και αρχίζουν να αναστοχάζονται ποιες λέξεις/ συνθήκες/χαρακτηριστικά των παιδιών δεν ισχύουν για τα παιδιά πρόσφυγες. Συζητάνε ερωτήσεις όπως: Τι αλλάζει για τα παιδιά πρόσφυγες; Ποιος/ποιοι «τσακίζουν» τα δάχτυλα και στερούν από τα παιδιά πρόσφυγες τις λέξεις που γράφτηκαν για τα υπόλοιπα παιδιά; Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να διορθώσουμε εμείς, ατομικά ή συλλογικά; Ποια δάχτυλα θα μπορούσαμε να ξανα-ισιώσουμε;

Αποτίμηση

Συζήτηση για τις διαπολιτισμικές διαφορές των μαθητών προσφύγων στο σχολείο και τρόπους ευαισθητοποίησης γι’ αυτές.

Διάρκεια – Υλικά

30 λεπτά

  1. Φύλλα Α4
  2. Ψαλίδια
  3. Πίνακας ή χαρτί σεμιναρίου.

Περισσότερες δραστηριότητες της κατηγορίας “Πριν”